Kdo jsme

Tvoříme kurzy, které pomáhají lidem objevit a rozvinout vlastní potenciál, posilujeme jejich odvahu, tvořivost a schopnost zasadit se za sebe, za druhé i za svět kolem. Máme rádi dobrodružství, překvapení a výzvy. Naše kurzy jsou zážitkem, který vyvolává pozitivní změny v jednotlivci i společnosti.

Přes 40 let vytváříme jedinečnou metodu zážitkové pedagogiky, kterou nabízíme široké veřejnosti, školám a neziskovému sektoru. Ukazujeme, že učení může být jiné a zábavné. Pracujeme ve vzácné symbióze dobrovolníků a profesionálů a jako neziskovka vracíme všechny příjmy zpátky do rozvoje naší metody, protože to, co děláme, dává smysl.

Jsme Prázdninovka. Děláme kurzy, které mění svět.

Poslání

Posláním Prázdninové školy Lipnice je náročnými výzvami motivovat a mobilizovat v člověku odvahu a tvořivost, které jsou nezbytné pro aktivní nabývání zkušeností. Podporujeme takovou zkušenost, která vede k pozitivní změně, nárůstu sebevědomí a odpovědnému přístupu k vlastnímu životu, druhým lidem a světu.v

Outward Bound

Patříme do mezinárodní komunity vzdělávacích organizací, které se zaměřují na zážitkové učení v přírodě. Od Austrálie, přes Asii až po Evropu a Ameriku nás spojuje stejný cíl: Pomáháme lidem objevit a rozvinout vlastní potenciál a schopnost zasadit se za sebe, za druhé a za svět kolem. Rozvíjíme odvahu, leadership, odolnost, soběstačnost, spolupráci a další dovednosti pro život, posilujeme smysl pro službu a pomoc bližnímu a akcentujeme zodpovědnost vůči společnosti a životnímu prostředí.

Členství v Outward Bound International je pro nás závazkem kvality. Pravidelně procházíme procesem Program Review, které ověřuje naše bezpečnostní standardy, a čerpáme z mezinárodních vazeb s ostatními školami Outward Bound.

“Člověk je schopen dokázat mnohem více, než se domnívá.”
“Jen málokdo si uvědomuje, čeho je možné dosáhnout prostřednictvím vzájemné pomoci a týmové spolupráce.”

– pedagogická filosofie OB

Co znamená “Outward Bound”? Tak se v námořní hantýrce označuje loď, která je připravena opustit bezpečí přístavu, aby vyrazila do nejistoty otevřeného moře. První škola vznikla v roce 1941 ve Velké Británii a cvičila mladé námořníky pro přežití. Během dalších desetiletí se školy rozšířily po šesti kontinentech do více než 30 zemí světa a zaměřily se na různé skupiny od mládeže až po firmy. Všechny dodnes čerpají z nadčasových myšlenek svého zakladatele, pedagoga Kurta Hahna (1886–1974). Prázdninovka je členem od roku 1992.

Co říkají

ÚČASTNÍCI KURZŮ

Danka Roreitnerová (22 let)

Studentka, RozHodnutí 2016

Zážitkovka je pro mě vytržení z běžného světa a prostor pro hlubší pochopení nejen mě samotné, ale i okolí. Kurz PŠL mi k tomu dal skvělou příležitost. Navíc komunita lidí, která je na PŠL napojena, je velmi inspirativní, a tak i návazné akce stojí za to.

Milan Mikin Appel (59 let)

Ředitel střediska volného času Lužánky, Vyhlídky 2015

Jsem tak starej, že ze dvou mých kurzů PŠL byl každý v jiném století. Což svědčí o tom, že Prázdninovka je tady z pohledu dneška „odnepaměti“. A pro nás, organizátory zážitkových akcí, byla a je po celou dobu studnicí nápadů a laboratoří, v níž se ověřovaly hry, metody, standardy… Díky za to!

Yen Kai, Singapore (49 let)

Managing Director, Intertouch 2017
Completed Intertouch 2017 with an amazing bunch of people from around the world. What made the training work was a bunch of amazingly giving instructors. Giving without expecting any return. Fine tune programmes for the best interest of participants learning experience. Great.

Jiří Macek (29 let)

Systémový analytik, Vlastní cestou 2014

Snové výjevy, překonání a víra, sny, samota, sdílení, radost, dobrodružství, loučení, shledání. A také 23 dalších lidí - jedinečných bytostí, které to celé prožily se mnou. Kurz byl pro mne inspirací, poskytl mi desítky otázek a nabídl nové pohledy. Rozčeřil hladinu všedních dní a posunul hranice.

Jana Drengubáková (30 let)

Knižní redaktorka, RozHodnutí 2016

Na kurzu jsem si osahala hranice svých možností, abych je mohla překročit, posunout o kousek dál. Instruktoři vždy měli pod kontrolou fyzické i mentální rozpoložení účastníků - věděla jsem, že i když do všeho půjdu naplno, a někdy to bude i bolet, nemůže se nic zlého stát.

Mgr. Tomáš Vopálenský

Vedoucí oddělení DDM Praha 4 – Hobby centrum 4, zakázkový kurz týmové spolupráce pro neziskovou organizaci

Prázdninovka nám pomohla se soustředěním před soutěží ve vědě, technice a měkkých dovednostech FIRST® LEGO® League. Kurz týmové spolupráce děti hodnotily jako nejzajímavější z celého soustředění a hlavně jsme v týmové spolupráci poprvé na plné čáře vyhráli a postupujeme do evropského finále v Cáchách

Naši partneři

Vážíme si silných partnerství s našimi kolegy ve vzdělávání a jsme hrdí na organizace, u jejichž zrodu jsme stáli.

Naše dceřiná společnost Česká cesta s.r.o. pracuje s lidmi ve firmách i kolem nich a přináší jim zážitky a zkušenosti pro osobní rozvoj, spolupráci a posilování firemní kultury. Mezi další organizace, které vzešly z Prázdninovky, patří spolek Mokoša zaměřený na mezigerační setkávání žen, vzdělávací organizace ZDrSEM – první pomoc zážitkem, Hnutí Go! zaměřené na měkké dovednosti do škol a Nadační fond Gymnasion, který vydává stejnojmenný oborový časopis pro zážitkovou pedagogiku.

Lipnický stipendijní fond

Posláním fondu je umožnit absolvování kurzů lidem, jejichž sociální situace by jim účast na kurzu jinak znemožnila. Lipnický stipendijní fond vznikl v roce 1995 z iniciativy několika zakladatelů Prázdninovky, jeho stálými přispěvateli jsou také bývalí účastníci kurzů.

Příspěvek je poskytován na základě žádosti jednotlivým žadatelům ve formě stipendia nebo půjčky. O přidělení a výši prostředků rozhodují každoročně správci fondu. Žádost o stipendium se zasílá e-mailem na adresu reditel@psl.cz a musí obsahovat osobní údaje žadatele (jméno, věk, adresu), odůvodnění žádosti, návrh výše a formy stipendia a název kurzu.

Historie

Už 40 let jsme průkopníky zážitkové pedagogiky u nás. Od roku 1992 jsme členy Outward Bound International, mezinárodní komunity vzdělávacích organizací, které se zaměřují na zážitkové učení v přírodě.

Vznik Prázdninovky

Prázdninová škola byla založena v roce 1977 a až do roku 1989 působila jako samostatný subjekt pod hlavičkou SSM. U jejího zrodu stál a až do roku 1987 ji řídil dr. Allan Gintel. Svým programem navázala na bohaté tradice pobytu v přírodě u nás a nabídla nové postupy a témata, reagující na společenskou strnulost éry normalizace.

Cílem se stala výchova jedince v aktivní a spolupracující osobnost, ovlivňující dění kolem sebe. Svoji metodu nazvala "intenzívní rekreační režim". První ročník sestával ze čtyř kursů - středoškolských Prázdnin, Projektu pro vysokoškoláky a dvou metodických seminářů - o celkové délce 24 dny. Uskutečnily se v létě roku 1978 na lipnickém středisku.

Lipnické středisko

Významnou roli v historii Prázdninovky sehrálo středisko v Lipnici nad Sázavou. Jeho romantické okolí a genius loci inspiroval ke vzniku stovek her a dalších programů.

Dispozice objektu nutily být téměř neustále v bezprostředním kontaktu s přírodním prostředím nesmírné kvality. Okolní skalnatý terén a zatopené lomy nabízely desítky výzev, z nichž některé se staly legendami (třeba skok z "desítky").

Výroční zprávy

LÍBÍ SE VÁM, CO DĚLÁME?

Podpořte nás

Podpořit nás je jednodušší, než si myslíte. Mluvte o nás. Doporučte naši práci. Dejte nám lajk a sdílejte naše příspěvky na sociálních sítích. Pokud nás chcete podpořit finančně, materiálně nebo odbornou znalostí, napište nám.

Chcete vědět všechno jako první?
Odebírejte náš newsletter.
E-mailová adresa není ve správném formátu. Zadali jste již přihlášený e-mail. Něco se pokazilo. Zkuste to znovu.