Přihlásit se

Hraničáři – Ochránci Araluenu

Ve stínech lesa postavy tajemné, důvěra, odvaha, přátelství vzájemné | rodič a dítě 10 -14 let

Oči otevřené, ruce připravené

OUTWARD BOUND CAMPS

V případě zájmu o kurz Hraničáři, využijte letní nabídky Outward Bound Camps, jejichž dramaturgie je inspirována a vychází z kurzu Hraničáři. Za dramaturgií těchto campů stojí vynikající metodička PŠL MgA. Jana Haková s týmem instruktorů.

Informace pro zájemce

Přihlašování na kurz je k 6.3.2024 zastaven. Kurz je pro letošní běh kompletně naplněný.

Zájemcům doporučujeme využít jedinečné letní nabídky na www.outwardbound.cz/camp/.

kontakt: ob_kancelar@psl.cz, 739 423 831

Cena kurzu je za dvojici rodič a dítě

Kurz pro vás připravujeme dobrovolnicky bez nároku na honorář a vaše účastnické poplatky slouží jen k pokrytí nákladů. Cenu volíte sami v rozmezí od 19.800 Kč do 24.800  podle toho, kolik chcete a můžete zaplatit. Vyšší částky do rozpočtu kurzu nám umožní vymazlenější drobnosti pro program kurzu.

Platbu proveďte na účet č. 2800951794/2010 Variabilní symbol 244564, do poznámky doplňte jméno, příjmení a název kurzu.

Pokud je ve vaší životní situaci částka 19.800 Kč vysoká, můžete se obrátit na Lipnický stipendijní fond, kde můžete požádat o příspěvek na účastnický poplatek. Jak požádat o příspěvek? Na adresu reditel@psl.cz pošlete co nejdříve žádost, která bude obsahovat popis vaší situace a představu o výši stipendia spolu s názvem kurzu, o který máte zájem. Nezapomeňte uvést vaše jméno, adresu, věk a datum.

Účastník přihlášením na kurz bere na vědomí, že se jedná o kurz výběrový

Přihlášení neznamená automaticky přijetí do kurzu.

Stornopoplatky z celkové výše účastnického poplatku:

• do 30.8.2024 včetně – 20% ze zaplacené ceny
  • od 1.9.2024 do 30.9.2024 včetně – 50% ze zaplacené ceny
  • od 1.10.2024 včetně – 100% ze zaplacené ceny.

Pro stanovení výše stornopoplatku je rozhodující datum doručení žádosti.

Neúčast ze zdravotních důvodů není nijak speciálně zohledněna. Je považována za standardní neúčast dle podmínek výše.

Často kladené otázky

Kurz má dvě části?

Prolog bude 30.8. – 1.9.2024, tady se všichni poznáme a získáte představu o kurzu.

Hlavní část proběhne 25.10. – 3.11.2024 na středisku ČTU Lipnice nad Sázavou.

Co individuální zdravotní omezení, je to problém?

Individuální zdravotní problémy (ne infekční) nejsou překážkou účasti, potřebujeme o nich ale vědět, abychom všem účastníkům zajistili bezpečí a mohli případně přizpůsobit program či stravu.  Před kurzem vás požádáme o vyplnění tzv. zdravotního prohlášení. Na kurzu bude zdravotník.

Jak moc bude kurz fyzicky náročný? Zvládneme to?

Zvládnete, ale někdy to bude výzva. Často se budeme pohybovat v podzimní přírodě, někdy i přes noc. Součástí našeho týmu jsou i naše děti a právě ony jsou pro nás dospělé dobrým etalonem pro nastavení náročnosti kurzu. Rádi podpoříme vaši odolnost.

Jsme vegetariáni, máme zdravotní dietu nebo alergii na některé potraviny. Je to problém?

Vaření na kurzu je v naší režii, takže si můžete vybrat mezi masitou a vegetariánskou stravou. Vyjdeme také maximálně vstříc všem požadavkům ohledně potravinových alergií, náročnějších diet a dalších nároků. Je ale třeba, abyste tyto požadavky dopředu konzultovali s týmem.

Máme se bát?

Určitě ne 🙂 Náš kurz bude pracovat s posílením odvahy, jak rodičů, tak dětí.

Máme se na kurz nějak připravovat?

To by bylo skvělé! Choďte do lesa i v nepříznivém počasí, vyzkoušejte boty a oblečení, ve kterém si udržíte tepelný komfort a zkuste v lese pobýt i krátce po setmění. Kdybyste i zkoušeli spát venku v lese, ve stanu, paráda! Rádi bychom trochu popracovali na vaší odolnosti.

Co si vzít s sebou?

Doporučené vybavení na Prolog = hraničářský sněm i Hlavní část = hraničářské učiliště vám včas zašleme v informačním dopise poté, co uzavřeme sestavování účastnické skupiny.

Jak je to s ubytováním?

Na hraničářském sněmu budeme spát jen venku. V hraničářském učilišti na podzim budeme mít i střechu nad hlavou.

Proč jen rodič s jedním potomkem?

Kurz je zaměřen na dvojici rodič a dítě. Máme dlouhodobě ověřeno, že koncentrovaná pozornost dává společnému času a vztahu výrazně vyšší kvalitu. Společné prožitky vám umožní občerstvit a zažít jedinečné chvíle, na které budete v budoucnu navazovat.

Píšete o náročnosti kurzu, kolik takových náročných momentů bude?

Možná jich bude 13, možná taky ne. A možná to bude pro každého trochu jinak. Vystoupení z komfortní zóny podle nás k dobrodružství patří a práce s rizikem je důležitou dovedností každého hraničáře. Náplasti máme, plnou důvěru v účastníky také.

Jak striktní je věkové rozmezí 10 -14 let?

Toto věkové rozpětí zhruba odpovídá čtenářské skupině Hraničářova učně. Zároveň nám umožní v některých částech programu nechat fungovat dětskou skupinu samostatně. Orientačně by děti měly být min. ve 5. třídě ZŠ a neměly by být přes 9. třídu. Nejdůležitější je jejich motivace, zda je hraničáři vůbec zajímají a zda mají chuť s vámi na kurz společně jet.

Rodiče a děti zvlášť nebo dohromady?

Bydlet budete spolu. Programy budou pro dvojici, pro skupiny, pro celé společenství a nepochybně i takové, při kterých bude dětská skupina plnit úkoly v lese a rodiče mezitím s plnou důvěrou budou připravovat dřevo na oheň. Kurz však bude především o prohloubení vztahu rodiče s dítětem a je připraven pro vás společně.

Jsme rozvedeni, nebo máme jinou zamotanou rodinou situaci. Je to překážka?

Ne. Jsme přesvědčeni, že vztah rodič a dítě je důležité budovat jak v úplných rodinách, tak v rodinách s rozvedenými rodiči, a to včetně společné nebo střídavé péče. Hodnotně trávený čas je o to důležitější, pokud rodiče mají v kontaktu s dětmi nějaké omezení.

Kurz je pro nás moc drahý.

Kurz má vysokou hodnotu pro vás a vaše dítě. Jeho cena hradí jen přímé náklady s kurzem spojené. Celý tým ho připravuje zadarmo a dobrovolně, jako svůj koníček. Pokud je však cena překážkou vaší účasti, kontaktujte nás – Prázdninová škola Lipnice může poskytnout příspěvek z Lipnického stipendijního fondu. V sekci Cena je napsáno, jak postupovat.

Přihlášky

Kurz je naplněn. V případě zájmu o Outward Bound Camps si najděte pro získání informaci stránku www.outwardbound.cz/camp/

Jestli máte jakékoli otázky, napište našemu hraničáři Mirkovi.

mirek.hanus@psl.cz