Herní víkend

Herní víkend

otevřený metodický kurz

Nabízíme vám víkend psaný perem Prázdninové školy Lipnice. Ukážeme vám, jak zážitkový program může vypadat. Vybrali jsme pro vás jak „osvědčené“ programy, tak i programy zbrusu nové. Vše uvedené v klasické prázdninovkové atmosféře, která vás okamžitě vtáhne do hry...

Herní víkend je metodický kurz. Nabídneme vám široké spektrum různých aktivit, které následně společně reflektujeme a v závěru metodicky rozebereme. Skrze sebezkušenost tak zjistíte, jak funguje rozvoj zážitkem a jak hry stavět a uvádět, abyste dosáhli kýženého cíle.

Kurz Herní víkend je zaměřen hlavně prakticky – na zážitek ze hry – a metodicky – na rozbor příčin fungování hry a jejího konkrétního praktického použití.

Pro koho je kurz určen

Primrně pro volnočasové pedagogy, lektory, pedagogy, pracovníky nízkoprahových center. Pro kohokoli, kdo pracuje s lidmi a chce získat novou inspiraci, vyzkoušet si na vlastní kůži, jak funguje rozvoj zážitkem. Pro kohokoli, kdo se chce dozvědět, jak hry cílit, motivovat, zajímavě uvádět a reflektovat. To vše skrze sebezkušenost.

Ti, co mají méně zkušeností se zážitkovými programy, zde najdou databanku her, které budou moci využívat. Zažijí, co to zážitkový program vlastně je. A dozvědí se, jak je možné ho využít v práci s lidmi.

Ti, kteří jsou zkušení v oblasti rozvoje zážitkem, zde zažijí některé hry ze Zlatých fondů her PŠL v novém uvedení v různých modifikacích a v rámci metodické reflexe her se naučí tyto hry a jejich herní principy využívat nově. Setkají se zcela novými hrami, které jsme v poslední době vytvořili. A také si opět vyzkouší, jaké je to být účastníkem.

Co na kurzu zažijete

Čeká vás velmi široká paleta aktivit. Obsahově velmi nabitý víkend kdy vás "nenecháme spát". Můžete očekávat mimo jiné:

• Strategické hry
  • Diskusní hry
  • Noční hry
  • Jak vypadá správná atmosféra, kterou umí hra vyvolat
  • Akci, fyzicky nároční aktivitu
  • „Klasické“ prázdninovkové hry
  • Mnoho krátkých, aktivizačních her
  • Herní pojetí netradičních částí kurzu (snídaně, oběd, závěrečné balení…)

Metoda, kterou budeme pracovat

1) Sebezkušenost. Každou hrou projdete jako účastník.

2) Reflexe z pohledu účastníka aktivity. Po skončení aktivity ji společně rozebereme.

3) Metodická reflexe. Chceme, abyste hře rozuměli, věděli, jak a kdy ji použít. Ukážeme vám, jak lze každou hru modifikovat tak, aby šla použít pro jiné cíle.

Metodické kurzy PŠL

Kurz nikterak nesupluje Výcvik zážitkové pedagogiky (tj. soubor otevřených metodických kurzů, které pořádá PŠL). Pokud hledáte hlubší, především teoretické znalosti z oblasti tvorby her, anatomie hry, jejich přípravy a mechanismu uvádění, prosím využijete Výcvik v zážitkové pedagogice

Přehled dalších kurzů a inspiraci najdete na www.uceniprozitkem.cz

O některých zážitkových kurzech se říká, že to je „prázdninovka“. Co to ale doopravdy znamená?…Pojďte zažít víkend plný her.

věk: 16+
termín: 21.-23.10.2016